marți, 11 septembrie 2012

Despre arta inramarii

Astazi ne propunem sa vorbim despre arta inramari si felul in care ea se face. Cand spunem cuvantul "tablou", nu ne exprimam numai la lucrarea in sine. Pentru ca o lucrare sa devina tablou, ei ii trebuie atasata o rama corespunzatoare.

In zilele de astazi cele mai multe lucrari inramate sunt incadrate in rame din comert, din magazinele specializate care le comercializeaza prefabricate. Avantajul lor este timpul de executie foarte scurt si costul lor destul de redus.
In trecut insa, procesul de inramare era mult mai complex ca acum. Fiecare pictor avea rameorul sau care ii executa ramele manual in funtie de lucrare si cerintele pictorului. Se spune ca, atat timp cat dura pictarea unei lucrari, atat dura si realizarea ramei aferente. De exemplu, daca pictorul Corneliu Baba lucra la o lucrare un an de zile, in acelasi timp de tot un an, rameorul sau agreat ii prepara rama. Costul lor de productie era destul de mare in asa fel incat nu erau foarte multi pictori care isi permiteau rame foarte elaborioase si incarcate. La noi in tara o astfel de rama costa de la cateva sute de euro pana la cateva mii de euro. Insa in afara costul unei rame vechi poate duce pana la chiar cateva zeci de mii de euro.
Daca ar fi sa comparam ramele facute manual cu cele prefabricate, primele ar domina in 90 la suta dintre aspecte.

Revenind in prezent, acei rameori de demult sunt pe cale de disparitie, din ce in ce mai putini (eu nu mai stiu decat vreo 3-4 persoane care au "furat" aceasta meserie de la mesterii vechi). Ei stiu atat sa confectioneze rame de stil vechi ale marilor artisti, cat si sa restaureze rame vechi si deteriorate. Daca apelati la o firma de inramari pentru inramarea unei lucrari realizarea ei va dura aproximativ doua zile, in timp ce daca apelati la un restaurator de rame sau rameor, confectionarea ramei poate dura de la cateva zile pana la chiar un an de zile, in functie de elaborarea ramei. Am vazut multe tablouri cu rame noi sau restaurate, inramate foarte prost, complet nepotrivit cu tabloul, uneori chiar pe bani destui de multi.

Eu va recomand, daca sunteti un posesor al unuia sau mai multor tablouri care nu au rame sau ele sunt deteriorate si doriti sa le comercializati pe piata, sa apelati la o persoana cu experienta in domeniul acesta pentru a va face lucrarea cat mai atractiva. Acelasi lucru recomand si persoanelor care au achizitionat tablouri si doresc sa isi decoreze casa sa apeleze la consultanta pentru a face ca lucrarea achizitionata sa capete o rama potrivita ei si zonei locuintei unde aceasta va sta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu